Om de inhoud van een ontwerp

Paisea is het Spaanse vakblad voor landschapsarchitectuur. Het ziet er handzaam uit met het compacte formaat en de functioneel opgemaakte pagina’s. Elk nummer heeft een thema; nummer 22 gaat over ‘Playscapes’. Zo’n thema wordt uitgediept in een drietal achtergrondartikelen, een achttal korte projectbeschrijvingen, in dit geval van speeltuinen, en een paar losse, korte artikelen over schoolprojecten, winnaars van ontwerpcompetities en het Canadese Métis International Garden Festival waar bij toeval ook weer enkele zeer speelse en kinderlijke tuinontwerpen worden beschreven.

Blauwe Kamer 5 2012

paisea

Ondanks het nogal speelse onderwerp is zelfs nummer 22 van Paiseo vakmatig en feitelijk vol geschreven. De speelsheid zit in de foto’s van spelende kinderen en de erg aanstekelijke ontwerpen uit heel de wereld die worden gepresenteerd. Paiseo is duidelijk niet het podium voor ideologisch, beleidsmatig, wetenschappelijk of maatschappelijk geëngageerde teksten en auteurs. Het gaat om de inhoud van een ontwerp.

Opvallend veel lage landen in nummer 22: Elger Blitz van het Nederlandse bureau Carve beschrijft aan de hand van Nederlandse voorbeelden waarom speelplaatsen een integraal onderdeel zijn van de publieke ruimte, en Marti Franch van het Spaanse bureau EMF samen met de Vlaamse student Dorien Van Roosendael uitleggen hoe in het project ‘Speelgroen’ samen met kinderen aan speeltuinen wordt gebouwd. Daarbij steekt de beschrijving van de speeltuinontwerpen van de Japanse kunstenaar Isamu Noguchi ineens erg artistiek en ontwerperig af.

Paisea – Landscape Architecture Magazine. Los nummer € 18,50 euro, jaarabonnement € 70,–, www.paisea.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *