Ontgronden

Ophoogzand, grind, industriezand, kalksteen en klei, dat werd en wordt allemaal gewonnen in grootschalige ontgrondingen. Volgens adviseur Roelof Bak is er ondanks de enorme ruimtelijke gevolgen van dergelijke oppervlaktemijnbouw weinig aandacht voor de herinrichting en herbestemming van deze terreinen. In Uit eigen bodem geeft hij daarom een uitgebreid overzicht van de winning van oppervlaktedelfstoffen, de gevolgen hiervan op milieu en landschap, en de mogelijkheden die er zijn om ontgrondingsterreinen om te vormen tot strandbaden, viswater, golfbanen, natuur, afvalstort of landbouwgebied.

Blauwe Kamer 4 2012

De zoektocht naar oppervlaktedelfstoffen zal het Nederlandse landschap blijven veranderen. Bak schat dat bijna 80 procent van de in Nederland benodigde bouwgrondstoffen in Nederland gewonnen moet worden, en dat schommelt in totaal tussen de 80 en meer dan 120 miljoen ton kalksteen, klei, grind en zand per jaar. Kalksteen komt uit Zuid-Limburg, net als grind. Industriezand komt uit het stroomgebied van de grote rivieren, van de klei komt 60 procent uit Gelderland.

Uit eigen bodem biedt een compleet overzicht van alle aspecten van ontgronding, en vormt daarmee een goede basis voor creatieve ideeën om de ingrijpende landschappelijke veranderingen van ontgronding vorm te geven. Bak geeft al een idee aan de hand van twaalf bestemmingsmogelijkheden van ontgrondingen, van viswater tot afvalberging.

Rudolf Bak, Uit eigen bodem – Facetten van ontgrondingen. ISBN 9789490915025, € 42 (te bestellen via rudolf.bak@casema.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *