Houten groen omarmen

Stedenbouwkundige Robert Derks is meer dan veertig jaar betrokken geweest bij de ruimtelijke ontwikkeling van Houten. In Het groen omarmd beschrijft hij minutieus de manier waarop dit kleine stadje groeikern werd, en daarna werd omkranst door talloze uitbreidingswijken. Daarmee ligt er prachtig studiemateriaal voor studenten stedenbouwkunde, want Derks beschrijft stapje voor stapje hoe bijvoorbeeld de historische kern met 34 wijkjes en projectjes werd uitgebreid en hoe de Vinex-wijk Houten-Zuid in achttien verkavelingen werd opgedeeld.

Blauwe Kamer 4 2013

Het groen omarmd

De titel van het boek refereert aan de ontwerpfilosofie van Derks. Jelte Boeijenga positioneert in zijn nawoord dit omarmen van groen als een tussenweg tussen de in Vinex-wijken gangbare praktijken om groen te ‘verzamelen’ in ver van de huizen gelegen parken of groen te ‘versnipperen’ in weinig bruikbare stukjes dicht bij de huizen. Volgens hem werkt dit, vooral in de Vijfwal. ‘Door deze wal in de wijk te leggen in plaats van eromheen, wordt hij een onderdeel van de wijk en buurten zelf en krijgt zo dagelijkse betekenis voor ongelofelijk veel gezinnen.’ De uitgever heeft Het groen omarmd ook gebundeld met de in 2007 gepubliceerde stedenbouwkundige geschiedenis van Houten, Modelstad Houten.

Modelstad Houten / Het groen omarmd, Blauwdruk, ISBN 9789075271416, 44,50 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *