Divers pluimage

Ruimtevolk is sinds 2007 het publicatieplatform voor tientallen auteurs van wel heel divers pluimage: adviseurs, studenten, projectmanagers, landschapsarchitecten, ondernemers, onderzoekers, geografen, journalisten, historici, stedenbouwkundigen, lobbyisten, sociologen, planologen, ingenieurs, vastgoedspecialisten en marketeers. Dat resulteert in een lekker allerhandje aan artikelen op de website. Zo verwondert publicist Pieter Hoexum zich erover dat het ‘wilde wonen’ van Carel Weeber via het particulier opdrachtgeverschap veelal uitloopt op droomhuizen die eigenlijk luchtkastelen blijken te zijn, zoekt woningbouwontwikkelaar Irene van Kaam innovatieve opdrachtgevers, is er een interview met Henk Ovink van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over een Amerikaans deltaplan, tempert planoloog Sander van Lent de hoge verwachtingen van de overheid over de zelforganiserende burger, en schrijft directeur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit Flip ten Cate een kritisch stuk over de nieuwe Omgevingswet.

Blauwe Kamer 4 2013

ruimtevolk

Ondertussen is Ruimtevolk meer dan een leeswaardig webblog. Blogs worden jaarlijks gepubliceerd in het papieren Ruimtevolk Jaarboek, elk jaar wordt er een expeditie georganiseerd over ruimtelijke vraagstukken – in 2103 gaat dit ‘cocreatiefestival’ op 21 november in Arnhem over het Rijnbooggebied. Daarnaast doet Ruimtevolk aan ruimtelijk onderzoek in ‘labs’, op dit moment naar ‘bottom-up transformatie in krimpgebieden’ en ‘toekomstverkenning binnensteden’. Ook is het collectief bezig om via de Ruimtevolk Academie lezingen, workshops en trainingen te organiseren. Zo ontwikkelt zich een interessante netwerkorganisatie van specialisten van divers pluimage rond allerlei actuele ruimtelijke vraagstukken.

Het mooie van Ruimtevolk is dat iedereen mee kan doen, een beetje jammer is dat niet erg duidelijk is wat het bereik van de blog en de aanverwante activiteiten is. Toch blijft Ruimtevolk naast een leuke site met zeer leesbare artikelen ook een mooie manier voor landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen – of hoe je jezelf ook noemt – om deel te nemen aan het debat over ruimtelijke ontwikkelingen.

Ruimtevolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *